Inger Dalsgaard (Lavstsen)

Kvinde 1901 - 1995  (93 år)


Generationer:      Standard    |    Kompakt    |    Kun tekst    |    Register    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Inger Dalsgaard (Lavstsen) blev født 14 sep. 1901 i Knudstrup, Vesterbølle sogn, Rinds herred, Viborg amt; døde 16 maj 1995 i Århus, bopæl: Hestehavevej 4-6, Højbjerg; blev begravet 20 maj 1995 i Århus Vestre kirkegård.

    Notater:

    Notater:
    Artikel - bidrag til Fællesudvalget Strandparken, Århus:
    Lys og luft i lejligheden – bag byggeri og beboere i Strandparken
    Af Lotte Printz, journalist, Liv i Historien

    Uddrag fra artiklen:
    Pensionat med lavet mad
    Selve Pension Strandparken lå også placeret i en kælder. I nr. 6, hvor der i dag er fitnesscenter. Det var et pensionat uden beboelse – med ren bespisning.

    Kantiner var endnu ikke en almindelig del af arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner – og det forventedes heller ikke, at mænd kunne og skulle lave mad selv! Så der var et godt kundegrundlag fra Handelsskolen i Hans Broges Gade og fra Teknisk Skole på Dalgas Avenue ikke mindst.

    Herfra kom de studerende valfartende i middagsstunden. I hold ganske vist for at de kunne være der. Nogle af de studerende, som boede i kvarteret, vendte måske tilbage om aftenen for at spise deres middagsmad sammen med andre enlige – fortrinsvis mænd – der sågar kunne indtage deres morgenmad i pensionatets rammer. Og det var populært, husker Anna Boll, en af de ansatte piger fra dengang, da Inger Dalsgaard bestyrede pensionatet.

    ”For det var ’lavet’ mad, frøken Dalsgaard serverede,” som Anna siger.

    Mad, som de unge mænds mor lavede den. Det var frikadeller med sovs og kartofler, flæskesteg med ligeså – og rigeligt af den. Og rødspætter og kogt torsk – som var knap så populære retter. Ud over det lune bestod frokosten af en buffet med hele seks pålægsfade samt ost, så ingen gik sultne fra pensionatet i Strandparken.

    Heller ikke de ansatte piger, som altså boede i kælderværelserne manglede mad, selvom de ikke havde adgang til køkken i kælderrummene. De var på fuld kost, og skulle de have gæster, var der endda mulighed for at smøre nogle madder i pensionatet. Inger Dalsgaard lod dem sågar ved lejlighed tage bad hos hende i sin lejlighed på anden sal i nummer 12, som var øremærket pensionatsejeren.

    Pensionatet og den tilhørende lejlighed blev i 1966 overtaget af Anna Grethe Kaas’ forældre. Og lejligheden har såmænd aldrig siden været beboet af andre end hendes familie. For forældrene
    blev boende, efter pensionatet i Strandparken lukkede i 1971, og da Anna Grethes mor flyttede ud i 1998, købte Anna Grethe og hendes mand den. Og de har boet der siden.


    Notater:
    Ugift

    Død:
    Århus Stiftstidende, torsdag 18. maj 1995 - dødsannonce
    Inger Dalsgaard
    "Strandparken"
    født 14. september 1901
    død 16. maj 1995
    Familien
    Bisættelsen foregår fra
    Vestre Kirkegårds lille kapel
    lørdag den 20. maj kl. 11.30.

    Århus Stiftstidende, søndag 9. juli 1995 - Skifteretten
    Inger Dalsgaard, Hestehavevej 4-6, Højbjerg
    død 16.05.1995.