Elsebeth Kirstine Frederiksen

Kvinde 1845 - 1903  (58 år)


Personlige oplysninger    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

  • Navn Elsebeth Kirstine Frederiksen 
    • Kendes også med efternavnet Friderichsen og som Elisabeth Kirstine Frederiksen samt som Kirstine Frederiksen.
    Født 6 feb. 1845  Fuglsang, Toreby sogn, Musse herred, Maribo amt Find alle personer med begivenheder på dette sted  [1
    Døbt 14 maj 1845  Toreby kirke og sogn, Musse herred, Maribo amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Køn Kvinde 
    Notater
    • Kilde: Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
      Elisabeth Kirstine Frederiksen (født 6. februar 1845 på Fuglsang, Toreby Sogn, Lolland, død 1. september 1903 i Allegheny Mountains, USA) var en dansk pædagog, seminarieforstander, forfatter og kvindesagsforkæmper. Hun var datter af Johan Ditlev Friderichsen.

      Kirstine Frederiksen uddannede sig som den første danske kvinde til stenograf i 1878 men fik ikke ansættelse som sådan. Året efter tog hun uddannelse som lærer på N. Zahles Skole, hvor hun arbejdede som lærer i pædagogik i to år. Fra 1879 til 1895 var hun også lærer ved Frederiksbergs skolevæsen.

      Frederiksen fulgte forelæsninger på universitetet, skrev prisopgave om pædagogik og tog del i den pædagogiske debat. Hun foretog en længere rejse i USA i tidsrummet 1886—87, hvor to af hendes brødre opholdt sig, for at studere anskuelsesundervisning, og 1889 udgav hun Anskuelsesundervisning, Haandbog for Lærere. Håndbogen lagde grunden til det såkaldte Sthyrske Cirkulære, der fastlagde retningslinjer for folkeskolens fag og deres indhold.

      Kirstine Frederiksen inddrog psykologi i pædagogikken, og hun arbejdede på at udbrede undervisning, der tog udgangspunkt i børnenes sanser.

      Hun døde i 1903 under en rejse til USA.
    Notater
    • Kirstine Frederiksen: Pionerpædagog og foregangskvinde - Med en bibliografi
      https://uddannelseshistorie.dk/wp-content/uploads/2020/08/a-1982-karl-roenne.pdf
      AF KARL RØNNE
      Uddrag side 62:
      Kirstine Frederiksen, der i slutningen af forrige århundrede nød stor anerkendelse for sine pædagogiske ideer, hvis centrale budskab var at gøre selvvirksomhed og anskuelighed til grundlæggende elementer i skoleundervisningen, har i en række år været næsten glemt af andre end skolehistorikere og pædagogikstuderende. Karl Rønne søger i artiklen om Kirstine Frederiksen at vise bredden i hendes pædagogiske virksomhed, og har som introduktion til videre studier udarbejdet en fortegnelse over hendes omfattende litterære produktion.

      Lærerinde Kirstine Frederiksen (1845-1903), stod for sin samtid som en, der hævede sig ganske enestående ved sin inspirerende kraft og utrættelige ånd. Hendes menneskelige kvalifikationer lader sig næppe helt afdække for en eftertid, men kan dog belyses gennem hendes indsats som pionerpædagog og foregangskvinde, hvortil også den følgende bibliografi kan bidrage.

      Et grundtvigsk udgangspunkt
      Kirstine Frederiksen er født d. 6. febr. 1845 i Toreby på Lolland og er udgået af en kendt og udbredt landmandsfamilie med stærke venskabsbånd til ledende skikkelser i samtiden. Blandt hjemmets omgangskreds omtales digteren E. Aarestrup, Carl Ploug og Ilia Fibiger, og ved giftermål var familien nært knyttet til D.G. Monrad og til redaktør Vilh. Topsøe.

      Det var især moderen, Marie F. Hansen - en søster til den i grænsekampen kendte præst M. Mørk-Hansen - der prægede barndomshjemmet. »Hun var blandt de første, der viste forståelse for Grundtvigs skoletanker« - fortæller Kirstine Frederiksen - »sang og fortælling var min mor uudtømmelig i, hun øvede sit pædagogiske talent på alle, der kom på gården«.

      Uddrag side 71 og 72:
      I 1903 begav hun sig for fjerde gang over Atlanterhavet for at deltage i et pædagogisk sommermøde i USA og for at besøge familien der. Hun håbede, at rejsen over havet skulle overvinde den svækkelse af hendes helbred, som atter havde meldt sig. En lungebetændelse stødte imidlertid til og den 31. august 1903 døde hun under besøg hos
      slægtninge i en villa på Alleghennybjergene. Hendes aske førtes til Danmark og nedsattes på Toreby kirkegård på Lolland, hvor hun var født.
      Meddelelsen om hendes død gav anledning til et sådant væld af mindeord, at et særligt tillæg af Kvinden og Samfundet måtte udsendes. En storstilet mindehøjtidlighed med musik og fremtrædende talere samlede 400 mennesker, og der udgik indbydelse til stiftelsen af et legat i hendes navn af andre betydende navne. Alt taler for samtidens bevidsthed om Kirstine Frederiksens enestående betydning.
    Død 31 aug. 1903  Allegheny Mountains, West Virginia, USA Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Begravet 20 okt. 1903  Holeby kirkegård og sogn, Fuglse herred, Maribo amt Find alle personer med begivenheder på dette sted  [2
    • Elsebeth Kirstine Frederiksen, død 31 August 1903 i Stratford, New York, gravlagt 20 Oktober 1903 på Holeby Kirkegaard, Holeby Sogn, Fuglse Herred.
      Datter af afdøde Justitsraad Frederiksen paa Nøbbøllegaard. 58 Aar.
      Afdødes Aske blev nedsat i Familiegravstedet paa Holeby Kirkegaard.
    Person-ID I5568  NielStef
    Sidst ændret 13 mar. 2024 

    Far Johan Ditlev Friderichsen,   f. 30 jun. 1791, Tullebølle sogn, Langelands Nørre herred, Svendborg amt Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 7 mar. 1861, Nøbbøllegaard, Holeby sogn, Fuglse herred, Maribo amt Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 69 år) 
    Mor Marie Hansen,   f. 24 jul. 1811, Mygind Præstegård, Mygind sogn, Sønderhald herred, Randers amt Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 4 mar. 1901, København, Kastanievej 4, Frederiksberg sogn, Sokkelund herred, Københavns amt Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 89 år) 
    Gift 7 jun. 1839  Ønslev kirke og sogn, Falsters Nørre herred, Maribo amt Find alle personer med begivenheder på dette sted  [3
    • Hr Kammeraad Friderichsen, Forpagter paa Fuglsang, 48 Aar, nat. Børnekopper. 1ste Gang Enkemand.
      Jfr. Maria Hansen, Præstens Datter i Ønslev, 28 Aar, vacc.

      Forlovere: Hr. Propriet. Nissen paa Buding., Pastor Hansen i Ønslev.
      Vielse den 7de Juni 1839.
    Familie-ID F1416  Gruppeskema  |  Familietavle

  • Kilder 
    1. [S137] Kirkebog: Toreby sogn, Musse herred, Maribo amt, Arkivalieronline, (Statens Arkiver) (Troværdighed: 3).

    2. [S703] Kirkebog: Holeby sogn, Fuglse herred, Maribo amt, Arkivalieronline, (Statens arkiver) (Troværdighed: 3).

    3. [S706] Kirkebog: Ønslev sogn, Falsters Nørre herred, Maribo amt, Arkivalieronline, (Statens arkiver) (Troværdighed: 3).